• Magyar
  • English
Ár: 
5 500 Ft
Egri Kadarka superior, Nagy-Eged 2014
száraz
Termelőhely: 
Eger
Évjárat: 
2014
Űrtartalom/Content: 
0.75 liter
Szőlőfajta: 
Kadarka

Hihetetlenül intenzív és gazdag illat, amelyben először a szamorodnikra jellemző botritisszel találkozunk. Édes fűszerek, érett, lédús piros bogyós és erdei gyümölcsök sokasága. Nagyon gazdag és tömör korty, amelyben a szép savak és az édes aromák játékossága igazi élményt nyújt. Kiemelkedő koncentráltság és mélység jellemző erre a borra . Hosszú érlelési potenciál rendelkezik.

 

TERMŐHELY:

A kadarka két szempontból is kiemelt fajta a borászatnál. Egyrészt, mint kárpát-medencei fajta fontos a szortimentben, másrészt pedig a Nagy-Eged Bikavér alapját adja. A termőhely adottságai tették lehetővé, hogy egy kihívásokkal teli évjáratból ilyen bor született. Késői szüretben szedtük és az aszúkra jellemző botritisz gomba is elkezdte a munkáját, de szárazra erjedt a bor.

 

A DŰLŐRŐL

NAGY-EGED
Talaj:
rendzina termőtalaj, triászi mészkő, triászi-eocén mészmárga, agyagos vályog
Kitettség: déli fekvés
Lejtőszög: 8-35%
Telepítés: 2003
Terület nagysága: 18 ha
Művelésmód: bakművelés, alacsony-, középmagas kordon


 

BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS: A rendkívüli minőségű szőlő értékeit megőrizve, hagyományos eljárással készülnek a Gróf Buttler borok. A kisládás kézi szüretet követően, a préselést és a szűrést kihagyva a kékszőlőt bogyózzuk, a bogyókat kíméletesen meg-roppantjuk, majd kádakban, kézi csömöszölés mellett erjesztjük. Az alkoholos erjedést követően a bort lefejtük és kiváló minőségű tölgyfahordókban érleljük. A minimális kén kivételével semmilyen anyagot nem adunk a borhoz, az erjedés is természetes élesztőkkel megy végbe.

 

PALACKOZVA:  2016. 05. 15.
 

ANALITIKA:

Alkohol: 13 %
Titrálható savtartalom: 6,1 g/l
Extrakt: 46 g/l

 

KÓSTOLÁSI JEGYZET: Hihetetlenül intenzív és gazdag illat, amelyben először a szamorodnikra jellemző botritisszel találkozunk. Édes fűszerek, érett, lédús piros bogyós és erdei gyümölcsök sokasága. Nagyon gazdag és tömör korty, amelyben a szép savak és az édes aromák játékossága igazi élményt nyújt. Kiemelkedő koncentráltság és mélység jellemző erre a borra . Hosszú érlelési potenciál rendelkezik.
 

FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET: 16-17 °C

GRÓF BUTTLER BORÁSZAT ZRT. | 3300 EGER, NAGYKŐPOROS ÚT 23–25. | TEL: +36 (36) 515-335 | E-MAIL: INFO@GROFBUTTLER.HU | ADATVÉDELEM | SZÁLLÍTÁSI ÉS FIZETÉSI TÁJÉKOZTATÓ