• Magyar
  • English

A borászatról

A borászatról

A Gróf Buttler Borászatot 1999-ben alapították Egerben. Azóta is töretlenül dolgozunk azon, hogy a nagyszerű egri termőterületre jellemző karaktert prémium boraink a lehető legkedvezőbben adják vissza. Filozófiánk: tökéletes és területhű borokat készíteni a lehető legkevesebb beavatkozással. Jelenleg 36 hektáron gazdálkodunk, boraink csak a saját területeinkről szüretelt szőlőből készülnek. Szőlőink Egerben, két dűlőn találhatóak, a Szarkás tetőn és a Nagy-Eged hegyen.


Két terroir – két karakter

Az egri borrégióban két eltérő karakterű dűlőn gazdálkodunk a területek egyediségét szem előtt tartva. A Szarkás-tető (18 hektár) egy riolittufa alapú termőterület, amely kiváló érést biztosít az ott termesztett szőlőnek. A talaj ásványossága vezető karakterként köszön vissza a borokban, ezzel is növelve a Szarkás-tetői borok komplexitását. Ásványosság, elegancia, gyümölcsösség.

Ugyancsak 18 hektáron gazdálkodunk a kiemelt jelentőségű Nagy-Eged-hegyen, az itt művelt szőlők nem mindennapi borokat adnak. Mind a talaj, mind az éghajlat adottságai kedvezőek prémium fehér (Viognier, Pinot Blanc, Chardonnay) és kékszőlő (Kadarka, Kékfrankos, Syrah, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon) fajtáink termesztéséhez. Magyarország legmagasabb (501 méter tengerszint felett) szőlőtermő területe egyedi, semmi máshoz nem hasonlítható beltartalmi értékeket kölcsönöz borainknak, amit a különleges fekvésnek, a szőlő szempontjából ideálisnak mondható talajszerkezetnek és az érést pozitívan befolyásoló mikroklímának köszönhetünk. A teljes ültetvény déli fekvésű, 20-35%-os dőlésszöggel, mészkövekkel sűrűn tarkított rendzina talajjal. A termőterület egyik különlegessége az a mészmárga réteg, amely az eocén és triász korok határán élt egysejtű élőlényeknek a nummulites-eknek köszönhető. Az elhalt egysejtűek porózus mészkőmárgát hagytak maguk után, melyek ma élénk, mégis elegánsra és kerekre csiszolt savakat biztosítanak a Nagy-Egedről származó boroknak. A sötét színű felső termőréteg, a napsugarakat megtörő és hasznosító triászi mészkődarabok különleges, szinte optimális érést biztosítnak a szőlőnek.

A régióban megtermelt szőlőfajtáink kiváló alapul szolgálnak a Gróf Buttler prémium borok előállításához (fajta-, és házasított borok esetében is, úgy mint, az Egri Bikavèr száraz vörös cuvée, vagy az Egri Csillag száraz fehér cuvée bor). A Nagy-Eged-hegy egy igazi Grand Cru terroir, ami lehetővé teszi prémium minőségű Superior és Grand Superior borok készítését

 

Dűlőink:

Szarkás-tető

Talaj: riolittufa, vályog-agyag
Kitettség: déli fekvés, Ny-D-Ny-i fekvés (lejtés)
Lejtőszög: 10%
Telepítés: 2000
Terület nagysága: 18 ha
Termesztett fajták: kékfrankos, merlot, pinot blanc, pinot noir, syrah, cabernet sauvignon, cabernet franc, chardonnay, portugieser
Művelésmód: 0,8 illetve 0,9 méteres tőtávolság és 2,4 méteres sortávolság (2,4­*0,8, 2,4*0,9), alacsony kordon
Borok stílusa, jellemzői: elegancia, ásványosság, gyümölcsösség, arányos struktúra


Nagy-Eged-hegy:

Talaj: rendzina termőtalaj, triászi mészkő, triászi-eocén mészmárga, agyagos vályog
Kitettség: déli fekvés
Lejtőszög: 8-35%
Telepítés: 2003
Terület nagysága: 18 ha
Termesztett fajták: merlot, viognier, pinot noir, syrah, cabernet sauvignon, cabernet franc, kadarka
Művelésmód: bakművelés, alacsony-, középmagas kordon
Borok stílusa, jellemzői: elegancia, ásványosság, rendkívüli gyümölcskoncentráció, tömör szerkezet, hosszú érlelési potenciál

GRÓF BUTTLER BORÁSZAT ZRT. | 3300 EGER, NAGYKŐPOROS ÚT 23–25. | TEL: +36 (36) 515-335 | E-MAIL: INFO@GROFBUTTLER.HU | ADATVÉDELEM | SZÁLLÍTÁSI ÉS FIZETÉSI TÁJÉKOZTATÓ