szerző:
-in-
 
 

A nemzetközi bortérképre igyekszik felhelyezni az egri borvidék legmagasabban fekvő, és talán legrégebbi szőlőterületét, a Nagy-Eged-hegy dűlőt három borászat. A St. Andrea, Kovács Nimród és a Gróf Buttler közelmúltban megtartott mesterkurzusán kiderült: erre minden esélyük megvan.

 

Finom jelzés lehet arról, itt valami fontos dolog történt, hogy közel százan vették meg a 17 ezer forintos jegyet azért a kiváltságért, hogy megkóstolhassanak 12 exkluzív tételt a Nagy-Eged-hegyről. A helyszínt, a KOGART-ot fullra járatták az érdeklődők, a hangulat igencsak várakozásteli volt. Nem azért, mintha mindenki tudta volna, hogy pár millió évvel ezelőtt a Vitis Hungaricának nevezett szőlőfajta már termett a hegyen, s így könnyen lehet, hogy a terroir a Kárpát-medence egyik legrégebbi szőlőterülete. És nem is csak azért, mert a kultikus termőhelynek már a 18. században dicsérték borait a krónikák. Sőt, még csak azért sem, mert mindenki tudná, ez Magyarország legmagasabban fekvő szőlőterülete, déli kitettsége, 20-35 százalékos lejtése, mészköves-mészmárgás talaja s mikroklímája egészen egyedi borok készítésére alkalmas. Viszont minden bizonnyal azért, mert híre ment a tavaly novemberi első, szűkebb körű rendezvénynek, ahol a szakmát is elvarázsolta a Nagy-Eged-hegy.

© 

A „színlapon” kívül, bevezetésként megkóstolt 2015-ös St. Andrea pezsgő az estéhez méltó ital volt. Kadarkából készült, s amint azt Lőrincz György elmondta: „ellentétben a korábbi évjáratokkal, ebbe most nem kellett kékfrankost tennünk, mert sikerült véletlenül úgy szüretelni, hogy legyen elég sav a pezsgőhöz”.

A pezsgő felemlítése után még valamit gyorsan meg kell jegyeznünk, amit jó, ha tudnak kezdő borkedvelők is. Eger nem csupán a bikavérekről és a vörösborokról szól. Majdhogynem több az engedélyezett fehér borszőlő a borvidéken, mint a vörösbor-alapanyag. Nem véletlen, hogy az elmúlt években erős marketingkampányokkal kívánták felfuttatni a bikavér fehérbor-párjának szánt Egri Csillagot. Ennek az estének is igencsak kellemes meglepetése lett a borsorban szereplő két fehérbor. A St. Andrea 2015-ös Máriája furmint és chardonnay házasítása – a magyar és a nemzetközi fajta tökéletes harmóniában egyesül. Hasonló eleganciát képvisel Kovács Nimród azonos évjáratú furmintja, ami tartályos és hordós erjedést követően tíz hónapig finomseprőn érlelődött. A bor igencsak zsebbarát áron érhető el, és még évekig érlelhető palackban. Ide tartozik dr. Rohály Gábor, a borszakírók doyenjének megjegyzése: azért is különleges a Nagy-Eged-hegy, mert ellentétben más grand cru besorolású területekkel, itt lehet egyaránt grandiózus vörös- és fehérborokat termelni.

A St. Andrea Nagy-Eged-hegy bikavéreiről már mindent leírtak szakavatott hozzáértők, Lőrincz György szerint ez maga a „borrá nemesedett imádság”. Hasonló szuperlatívuszokban lehet beszélni a 2012-es St. Andrea pinot noirról is, amely a legnagyobb burgundi termőhelyeket idézi.

Az este legkülönlegesebb bora azonban a Gróf Buttler 2014-es kadarkája volt. Az alapanyagot késői szüretben szedték, amikor már a nemes penész is megkezdte munkáját a szőlőben. A bor szárazra kierjedt, ezerliteres hordóban érlelődött, majd idén júliusban került palackba. A valóban szamorodnis illat- és ízvilágú, tömör bor a vörösök között elég extrém tétel, igazi különlegesség.

A Gróf Buttler syrah 2013-ból és a Kovács Nimród Grand Bleu 2012-ből óriási fajtaborok. A syrah szinte teljesen fekete, vastagon tapad a pohár falára, míg a kékfrankos érett szilvát, áfonyát, étcsokoládét mutat. Ám ezekre a borokra is érvényes az este során elhangzott szentencia, miszerint a Szabó Edit borszakíró által „ibolyaillatú hegynek” nevezett termőhelyről nem elsősorban fajtákat, hanem terroirt lehet kortyolgatni – legyen szó bármelyik borászat bármelyik tételéről.

Az estét három elegáns házasítás zárta. A Gróf Buttler 2012-es Phantomja, ami syrah, kadarka, merlot, pinot noir, cabernet franc és cabernet sauvignon házasítása, valamint a Kovács Nimród Borászat 2011-es és 2009-es NJK-je. Utóbbi két bor kékfrankos és syrah házasítása, magyar és francia barrique hordóban érlelődött mintegy két éven át. Borszakírók szerint jellemző, hogy a nagy termőhelyek borait még félig éretlen állapotban, igazi kiteljesedésük előtt isszák meg a fogyasztók, nos, a 2009-es, vagyis 8 éves NJK azért már elég sok mindent megmutat a Nagy-Eged-hegy potenciáljából. Néhány vendég azon morfondírozott, mit jelenthet az NJK? Egy füles szerint, volt aki erre tippelt: Nem Jó Kólával! A megállapítás tökéletesen igaz, de a helyes megfejtés, hogy a bor Nimród János Kovácsról lett elnevezve.

Az utolsó tétel után számunkra már nem is volt kérdés, sikerül-e a Nagy-Eged-hegyet nemzetközileg is felfuttatni. Ha rajtunk múlna, feltétlenül. Az is tuti, hogy a néhány ezer, sűrű szövetű, ásványos tétel – akár Magyarországon, akár külföldön – gazdára fog találni. De azért még mindig a jövő titka, mikor rajzolja fel magát igazán a „megszentelt hegy” a nemzetközi bortérképre.

A borsor: 1.Kovács Nimród Furmint 2015, 2. St. Andrea Mária 2015, 3.St. Andrea Nagy-Eged-hegy Egri Bikavér 2013, 4.St. Andrea Nagy-Eged-hegy Pinot noir 2012, 5.Gróf Buttler Egri Kadarka Superior 2014, 6. St. Andrea Nagy-Eged-hegy Egri Bikavér 2012, 7. Gróf Buttler Egri Syrah, Grand Selection 2013, 8. Kovács Nimród Grand Bleu 2012, 9. Gróf Buttler Egri Bikavér 2012 (Nagy-Eged hordóminta), 10.Gróf Buttler Egri Grand Superior Cuvée – Phantom 2012 Nagy-Eged, 11. Kovács Nimród NJK 2011, 12. Kovács Nimród NJK 2009.