A St. Andrea Szőlőbirtok, a Kovács Nimród és a Gróf Buttler Borászatok exkluzív eseményén az is kiderült: van remény arra, hogy a legjobb magyar borok felzárkózzanak a nemzetközi élmezőnyhöz.
Mészmárgás-meszes talaj, 20-35 fokos lejtés, speciális klíma, a minden borban megmutatkozó egyedi, ásványos ízvilág jelenti az Egri Borvidék gyöngyszemét a Nagy-Eged-hegyet. Olyan termőhely, ahol egyaránt lehet csúcsminőségű fehér- és vörösborokat termelni. Jóllehet az eseményen résztvevők által megkóstolt tételek között akadt Furmint, Kadarka, Bikavér és Syrah is, a fajták mellett mégis a kivételes termőhely rajzolódott ki.
e1.jpg

Számára az egri bort a hagyományokból eredő házasítások jelentik. A Nagy-Eged-hegy-dűlőn - ami a hegy derekától a csúcsáig terjed, tehát a tengerszint feletti 250 méternél kezdődik – 2006 óta gazdálkodnak, s három fehér fajtát telepítettek. A Chardonnay és a Hárslevelű mellett a Furmintot Szepsy István birtokáról oltották le. Kékszőlőből három kárpát-medencei, illetve három világfajtát telepítettek, de – ahogyan a szakember hangsúlyozta – nincsen köztük egyik Cabernet sem.
Mint a birtokigazgató kiemelte, a termőhely teszi utánozhatatlanná a terméket. A borvidék legismertebb bora az Egri Bikavér, s ez a házasításuk is mindig igazodik az évjárathoz. „A bor mindig megmutatja, miként bántak vele már szőlő korában, majd később a pinceműveleteknél”- jegyezte meg Lőrincz György, hogy azt szeretnék elmesélni, ami az ültetvénytől kiindulva a bor kitöltéséig történt. A szakember szerint ugyanis a Nagy-Eged-hegy szent hely, s ezt boraik névválasztásával is jelzik.
„Területhű” borokat készítenek a Gróf Buttler Borászatnál. Mint Rózsavölgyi Dénes, a cég borászati vezetője elmondta, céljuk megmutatni a termőhely adottságait. A szakember hozzátette a Nagy-Eged-hegy borai mind kiemelkedő érlelési potenciállal rendelkeznek.
A MAGYAR KÖZÖNSÉG TÚL FIATALON ISSZA MEG A BOROKAT. A RENDEZVÉNYEN VOLT OLYAN TÉTEL, AMIT 5-6, NETÁN 10 ÉV MÚLVA KELLENE VISSZAKÓSTOLNI, MERT BÁR TALÁN MÁR 2-3 ÉVE IS PALACKBAN ÉRLELŐDIK, MÉG MINDIG NEM FUTOTTA KI MAGÁT.
„A Nagy-Eged-hegy teteje maga a mennyország”- áradozott Kovács Nimród, a Kovács Nimród Borászat tulajdonosa hozzátéve, ezen a területen tudja igazán megmutatni a Kékfrankos sokszínűségét.
e2.jpg

A Nagy-Eged-hegy mesterkurzuson bemutatott borok:
Kovács Nimród Furmint 2015
St. Andrea Mária 2015
St. Andrea Nagy-Eged-hegy Egri Bikavér 2013
St. Andrea Nagy-Eged-hegy Pinot noir 2012
Gróf Buttler Egri Kadarka Superior 2014
St. Andrea Nagy-Eged-hegy Egri Bikavér 2012
Gróf Buttler Egri Syrah, Grand Selection 2013
Kovács Nimród Grand Bleu 2012
Gróf Buttler Egri Bikavér 2012 (Nagy-Eged hordóminta)
Gróf Buttler Egri Grand Superior Cuvée – Phantom 2012 Nagy-Eged
Kovács Nimród NJK 2011
Kovács Nimród NJK 2009